Omgang ondersteunen tussen niet thuiswonende ouder en kind
Scan me of ga naar www.wij-zijn-vrijwilligers.nl/o/Humanitas-Midden-Limburg1/activiteiten/Omgang-ondersteunen-tussen-niet-thuiswonende-ouder-en-kind/53696 om je aan te melden
Contactpersoon
Samenvatting
Wil jij het verschil kunnen maken voor één kind? Begeleid de omgang tussen ouder en kind, zodat hij tijd heeft met beide ouders.Uitgebreide omschrijving
Ben je op zoek naar een manier om een positieve bijdrage te leveren aan iemands leven? Wil je dit doen door je in te zetten in het belang van kinderen van gescheiden ouders? Lees dan zeker even verder!
Over Humanitas
De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Onze vrijwilligers helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Onze hulp is gratis en altijd in de buurt; we hebben ruim tachtig afdelingen door het hele land. En we zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging. Eén ding is voor ons het allerbelangrijkst. Dat onze cliënten kunnen zeggen: 'Dankzij het contact met een Humanitas-vrijwilliger kan ik mijn leven weer zelf oppakken.'
Een van de thema’s binnen Humanitas is het thema Begeleide Omgangsregeling (BOR). Hier ondersteunen we ouders in een echtscheiding bij het maken en in stand houden van een omgangsregeling. Als vrijwilliger ga je hierbij altijd uit van de belangen van de kinderen en de mogelijkheden van de ouders.
In de regio Noord-Limburg hebben we nog plek voor nieuwe vrijwilligers. Iets voor jou? Lees dan snel verder!
Over de functie
In je rol als vrijwilliger Begeleide Omgangsregeling (BOR) ondersteun je ouders die – om welke reden dan ook – moeite hebben met het maken en/of in stand houden van een omgangsregeling. Bij Humanitas is het uitgangspunt dat we deze ouders op weg helpen, zodat ze het na drie tot zes maanden weer zelf kunnen. En hier draag jij als vrijwilliger aan bij: je zet de gezinsleden in hun kracht en werkt samen met hen aan een positieve en ontspannen sfeer, waarin kind en ouder(s) zich weer vrij voelen met elkaar.
Er zijn verschillende vormen van een begeleid omgangsregeling.
Als vrijwilliger BOR kun je aanwezig zijn bij de omgang tussen kinderen en ouders. Daarnaast is het ook mogelijk dat er enkel gevraagd wordt om te helpen met de overgang van de ene ouder naar de andere. Zo nodig breng of haal je de kinderen naar de afgesproken plaats. Afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn met ouders vind een omgang één keer in de week/ één keer in de twee weken plaats en duren ze maximaal 2 uur.
Je wordt hierin ondersteund door een professionele coördinator. Hij/zij is eindverantwoordelijk en heeft een bemiddelende rol richting de ouders.
Wij bieden
· De kans om een échte bijdrage te leveren aan het leven van je medemens(en)
· Het inzetten en ontwikkelen van jouw unieke vaardigheden als ondersteuner en begeleider
· Een voorbereidende training, intervisies en themabijeenkomsten, zodat je de ouders en kinderen zo effectief mogelijk kan ondersteunen
· Reiskosten- en onkostenvergoeding
· Een dankbare rol binnen een van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland
Wij vragen
Je bent communicatief vaardig, betrouwbaar en waardeert mensen om wie ze zijn. Eigenlijk bezit je van nature al eigenschappen van een gelijkwaardige begeleider!
Je bent sociaal, je kan goed luisteren en je bent stressbestendig. Je hebt een engelengeduld en je neemt in conflictsituaties, die buiten jou om gaan, als vanzelf een neutrale houding aan. Je hebt affiniteit met de doelgroep en ervaring in het opvoeden van of omgaan met jonge kinderen (0-12 jaar).
Je beheerst de Nederlandse taal, als je daarnaast nog een andere taal beheerst (Pools, Arabisch of Frans) is dat een grote pré!
Als laatste vragen we je om een Verklaring Omtrent Gedrag van het Ministerie van Justitie.