Post | augustus 2020 | Succesverhalen | 2 min lezen

Caroline zorgt voor haar moeder!

In Nederland wordt er veel vrijwilligerswerk verricht. Vrijwilligerswerk is een ontzettend breed begrip: informelere hulp, hulp bij de administratie, zorgtaken, en ga zo maar door. 12% van de Nederlandse 16+’ers werkt deels als mantelzorger. Zo ook Caroline (56), die graag bij haar moeder langskomt om te helpen met van alles.

“Eigenlijk zie ik het niet echt als vrijwilligerswerk, maar als iets wat gewoon hoort” vertelt Caroline. Sinds haar moeder na het overlijden van haar man ook nog eens wat slechter ter been werd, werd besloten met haar dochters om haar naar het verpleegtehuis te verplaatsen. “Dat is dan toch een moeilijke beslissing, want we zijn allemaal in dit huis opgegroeid en je verliest toch een beetje je autonomie en je veilige plekje dat je hebt opgebouwd over de jaren.”


woman in brown button up shirt holding white smartphone


Om de overgang iets makkelijker te maken, hebben haar zussen met hun moeder overlegd en hebben ze beloofd dat ze in ieder geval zouden helpen bij de overgang naar het verpleegtehuis en dat ze daarna wel verder zouden kijken. Inmiddels is de overgang alweer 4 jaar geleden en komen alle zussen nog regelmatig langs. Caroline kookt regelmatig en doet vaak de boodschappen. “Alleen al je aanwezigheid is genoeg voor mam, dan straalt ze helemaal!”. 

De kinderen van Caroline proberen ook regelmatig langs te komen, maar dat kan natuurlijk niet altijd met school. “Zij helpen mam vooral met de telefoon, daar ben ik ook nog niet zo heel erg handig in, maar ze zijn er nog steeds best vaak”. Tijdens coronatijden was dit vooral nodig, want toen werd het contact verplicht wat verminderd. “Het laatste wat je wil is dat je moeder in gevaar komt dankzij jou of je kinderen, dus moesten we het wat terugnemen. Gelukkig konden we ons laten testen en weer een voor een langs komen, maar het was wel een moeilijke periode!”


"Alleen mijn aanwezigheid is al genoeg voor mam, dan straalt ze helemaal!"


Het mooiste aan mantelzorgen is dat er zo veel liefde bij komt kijken. Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen en dan is het mooi als de familie bij kan springen. Echter, de familie heeft er niet altijd de tijd voor. Dus, wil jij je net als Caroline inzetten als buddy of als mantelzorger voor ouderen? Bekijk dan deze vacatures!Deel blogpost