Vacature rondleider Onvergetelijk Limburgs Museumtafel

Vacature rondleider Onvergetelijk Limburgs Museumtafel

Structureel werk · Flexibele uren
Keulsepoort 5, 5911 BX Venlo, Nederland
Gastheer/vrouwNederlands
Kunst & cultuurOuderenWelzijn
4 plaatsen over.
Activiteit Delen
Limburgs Museum
#78173
Scan me of ga naar www.wij-zijn-vrijwilligers.nl/o/Limburgs-Museum-balieontvangst/activiteiten/Vacature-rondleider-Onvergetelijk-Limburgs-Museumtafel/78173 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

het Limburgs Museum organiseert als eerste museum in Nederland op locatie een Onvergetelijk-rondleiding, ondersteund door de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel.

Uitgebreide omschrijving

Wie zoeken wij?

Voor mensen met geheugenproblematiek is het soms niet meer mogelijk om een bezoek te brengen aan het Limburgs Museum en deel te nemen aan de rondleiding die speciaal voor hen en hun dierbaren is ontwikkeld (Onvergetelijk Limburgs Museum). Daarom verzorgt het Limburgs Museum als eerste museum in Nederland op locatie een Onvergetelijk-rondleiding, ondersteund door de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel.

Samen met een rondleider van het museum kunnen mensen met geheugenproblematiek in Limburgse zorginstellingen gezellig met elkaar rond deze draagbare digitale tafel tien objecten uit de collectie van alle kanten bekijken en ervaren. Ondersteunende vragen, muziek- en beeldfragmenten en andere zintuiglijke prikkels zorgen ervoor dat er verhalen en herinneringen naar boven komen en mooie gesprekken ontstaan. Bij deze rondleidingen draait het niet om kennisoverdracht; plezier, verbinding én herkenning staan centraal.

Ter versterking van ons huidige team van vrijwilligers zijn we op zoek naar rondleiders die met de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel op pad willen gaan in Noord- of Zuid-Limburg en op locatie Onvergetelijk Limburgs Museum-rondleidingen willen verzorgen voor mensen met geheugenproblematiek in zorginstellingen in die regio.

Vaardigheden en competenties

 • Je hebt ervaring met mensen van verschillende leeftijden, en bij voorkeur ook met mensen met een beperking. Je voelt je met mensen met geheugenproblematiek op je gemak en kunt goed met hen werken. Je weet voor hen een ontspannen en positieve sfeer te creëren.
 • Je bent open, geduldig, flexibel, proactief en nieuwsgierig. Je bent gevoelig voor de behoeften van anderen en past je daar graag op aan.
 • Je bent communicatief vaardig en een kei in het faciliteren van gesprekken. Je weeft meningen en opmerkingen van alle deelnemers gemakkelijk in elkaar.
 • Cultuurhistorische informatie verstrek je op geschikte momenten. Je gebruikt je kennis om inzicht te geven in het object en om opmerkingen en ideeën van deelnemers te waarderen.
 • Je steekt tijd en aandacht in je eigen ontwikkeling.
 • Je hebt affiniteit met de cultuurgeschiedenis van Limburg en Noord- of Zuid-Limburg in het bijzonder.
 • Kennis van cultuureducatie of museumeducatie is een pré.
 • Je bent in staat om zelfstandig met de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel op pad te gaan in Noord- of Zuid-Limburg en op locatie Onvergetelijk Limburgs Museum-rondleidingen te verzorgen voor bewoners met geheugenproblematiek in zorginstellingen in die regio.
 • Je bent woonachtig in Noord of Zuid-Limburg.
 • Je beschikt over eigen vervoer.

Wie zijn wij?

Het Limburgs Museum is het museum voor cultuur en geschiedenis in Limburg. Het museum vertelt de verhalen van Limburg in het museum in Venlo, maar ook op locatie in heel Limburg en online. Het Limburgs Museum biedt verrassende perspectieven op het verleden, heden en toekomst van Limburg en van de wereld om ons heen.

Wat bieden wij?

 • Een inspirerende werkomgeving waarin je iets kunt betekenen voor je medemens.
 • Training waarin je wordt onderwezen in de Onvergetelijk-methode en de behoeften van mensen met geheugenproblematiek nog beter leert kennen.
 • Vrijwilligersvergoeding van het Limburgs Museum (€3,50 per uur) óf onkostenvergoeding.
 • Gratis entree tot het Limburgs Museum.
 • Korting in de Museumwinkel en het Museumcafé van het Limburgs Museum.
 • Informatieve en gezellige bijeenkomsten en uitjes met de ruim 60 medewerkers en vrijwilligers van het Limburgs Museum.

Reageren

Indien je interesse hebt in deze functie mail dan je motivatiebrief met curriculum vitae naar [email protected]. Gesprekken zullen vanaf eind april 2024 plaatsvinden.

Het Limburgs Museum streeft naar inclusie; zowel in haar programmering als op de werkvloer. Daarom stellen wij ons tot doel gelijkheid, diversiteit en inclusie te bevorderen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Wat vrijwilligers nodig hebben

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Wat wij vrijwilligers aanbieden

💸 Vrijwilligersvergoeding🤝 Extra begeleiding

Hoe kom ik er?

4 plaatsen over.
Activiteit Delen

Over Limburgs Museum

Het Limburgs Museum staat midden in de samenleving. Onze dialoog is inclusief, transparant en meerstemmig. We onderzoeken en presenteren in actief partnerschap met diverse groepen en organisaties inzichten in de wereld van nu. Zo zijn we van betekenis voor huidige en toekomstige generaties en vervullen we een voortrekkersrol in de culturele sector van Limburg.