Interesse in de geschiedenis van jouw stad? Erfgoedvrijwilligers gezocht!

Interesse in de geschiedenis van jouw stad? Erfgoedvrijwilligers gezocht!

Structureel werk · 4–24 uur/week
Vanuit huis
NederlandsWebsite makenAdministratieVertalenComputer
Kunst & cultuurBuurt & omgeving
Activiteit Delen
LGGI
#28131
Scan me of ga naar www.wij-zijn-vrijwilligers.nl/o/LGGI/activiteiten/Interesse-in-de-geschiedenis-van-jouw-stad-Erfgoedvrijwilligers-gezocht/28131 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

AEZEL is hét digitale platform voor genealogische en historisch-geografische data (www.aezel.eu). Veel werk is verzet, maar ook nog veel te doen!

Uitgebreide omschrijving

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van jouw dorp of stad? AEZEL zoekt erfgoedvrijwilligers!


AEZEL (Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen') is hét digitale platform voor genealogische en historisch-geografische data uit Limburg. Tot stand gebracht door de niet aflatende inzet van de talloze vrijwilligers uit de hele provincie die de afgelopen 11 jaar vele miljoenen genealogische en geografische feiten in bestanden in te voeren. Het resultaat kunt u zien op de website AEZEL.eu. Maar er is nog heel veel te doen en te verbeteren!


We hebben dan ook behoefte aan mensen die ideeën aandragen, maar vooral ook aan mensen die deze ideeën helpen verwezenlijken, technisch of a-technisch. Elke hulp is welkom, maar specifiek zoeken we op dit moment vrijwilligers voor:

  1. Het Technische Kernteam zoekt dringend versterking om er voor te zorgen dat de continuïteit van AEZEL gewaarborgd blijft en nieuwe ontwikkelingen opgepakt kunnen worden. Dit team verzorgt het technisch beheer van databases en de website, de uitbouw met basismodules en bekijkt of vragen uit het veld via AEZEL gerealiseerd kunnen worden. U helpt hiermee om het Limburgs erfgoed voor komende generaties toegankelijk te maken!
  2. Controleur kadastermateriaal. Met behulp van controleprogramma’s in Excel moeten de door vrijwilligers ingegeven kadastergegevens gecontroleerd worden en zo nodig aangepast worden. Het betreft hier een lijst van eigenaren (oorspronkelijk aanwijzende tafels, bekend als OAT’s) en bijbehorende kaarten (Minuutkaarten). Het is een belangrijke laatste controle voordat de gegevens op de website worden gezet en vereist nauwkeurig en zelfstandig werken. Grondige kennis van Excel en zo mogelijk van een tekenpakket is gewenst.
  3. GIS cartograaf. Voor een groot deel van Limburg zijn de kadasterkaarten van 1842 tot nauwkeurige digitale kaarten omgezet, maar een aantal kaarten, voornamelijk in Zuid-Oost Limburg, moeten nog gegeorefereerd en getekend worden. Het doel is alle Limburgse percelen op de huidige kaarten te leggen en de eigenaren van 1842 op te kunnen vragen. Als vervolg hierop gaan we ook de kaarten van 1843-1970 reconstrueren. Hiervoor is kennis van een tekenpakket nodig, liefst van QGIS.
  4. Technisch coördinator. Bij Archief de Domijnen in Sittard-Geleen werken een 50-tal vrijwilligers aan verschillende erfgoed projecten. Een vrijwilligerscoördinator begeleidt, met assistentie, deze vrijwilligers in hun dagelijkse werkzaamheden. We zoeken echter ook een coördinator op inhoudelijk technisch gebied. Deze coördinator bepaalt mede wanneer aan welke projecten gewerkt wordt en hoe de werkzaamheden technisch uitgevoerd moeten worden. Daarvoor geeft hij ook oefensessies. Hiervoor is een empathisch leiderschap essentieel.
  5. Vertaler Frans en Duits. Onze website is in principe viertalig. De Nederlandse tekst is gereed en online, de Engelse tekst zal dat binnenkort ook zijn. We zoeken vrijwilligers die de teksten (bij elkaar zo’n 30 A4) kunnen vertalen in correct Frans en Duits.


Informatie

De flexibiliteit binnen AEZEL is groot. Afhankelijk van de functie kunt u kiezen om op een vast dagdeel of dagdelen in het archief te komen werken, maar u kunt er ook voor kiezen dit thuis te doen op momenten dat het u het best uitkomt. Een eenvoudige PC met internetaansluiting is voldoende om het meeste werk te kunnen doen.

Ook leeftijd is niet van belang. Voor iedere leeftijdsgroep zijn er uitdagingen in AEZEL te vinden!

Kortom: AEZEL ziet ook u graag als vrijwilliger. Samen staan we sterk en leveren we een bijdrage voor het nageslacht in uw buurt, dorp of stad.


Aanmelding

Mocht u interesse hebben in een van deze functies stuur dan een korte introductie van uzelf naar ons bestuurslid Corry de Koster, [email protected] , 06 29036526.

Ook als u nadere informatie wenst of een mogelijke kandidaat kent, wilt u dan contact opnemen? 

Wat vrijwilligers nodig hebben

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Activiteit Delen

Over LGGI

AEZEL (Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen') is hét digitale platform voor genealogische en historisch-geografische data uit Limburg. Tot stand gebracht door de niet aflatende inzet van de talloze vrijwilligers uit de hele provincie die de afgelopen 11 jaar vele miljoenen genealogische en geografische feiten in bestanden in te voeren. Het resultaat kunt u zien op de website AEZEL.eu.